Motorsågar och motljus

 
Här om dagen var jag och fotade ett gäng glada invandrare som ingår i ett projekt för att de lättare ska få ett jobb i Sverige. De var just då i full gång med att ta motorsågskörkort just för att de ska kunna få yrken inom skogsbruk. Ljuset denna dag var fantastiskt och jag kom hem med ett antal fler bilder än vad jag behövde. 
 
 
 
 
 

Om psykisk ohälsa och komik

 
 
 
Igår var jag och fotade Hasse Bronténs ståupp "Biopulär - Vem är egentligen knäpp". Jag tyckte verkligen att den var fantastisk. Så fantastisk att jag skrev mitt egna lilla omdöme som dock inte publicerades i tidningen men som ni kan ta del av här: 

"Han slog mig så hårt att jag trodde att jag skulle dö", det säger han om sin pappa som var sjuk i bipolär sjukdom. När Hasse Brontén stod på Sagateaterns scen i går var det blandat starka känslor och komik. 


Det märks att Hasse Brontén gör showen för ett annat syfte, det är inte bara för att underhålla utan också för att få det svenska folket att vakna och få någon slags förståelse för psykisk ohälsa. 

Han berättar att han alltid använt humor för att skämta bort saker, att när saker har blivit för tunga så har han alltid skojat bort dem. Det märks även i dag.


Mellan skämt om sin poliskarriär, sexiga selfies och pungen som snoppens fula kompis fylls salen av något slags allvar. Hela salongen blir tyst, endast någon skrattar där man verkligen inte bör. Han tar ton och berättar allvarliga saker om sin sjuka pappa. Hur han skämdes över sin pappas sjukdom och nästan önskade att han hade haft cancer istället för bipolär sjukdom, eftersom att det var enklare att prata om. Han undrar varför vi har galor för cancersjuka, men inte något liknande för psykiskt sjuka trots att den siffran i Sverige i dag också är hög. 


När han pratar om sin pappa, med den känslan han gör det, är han helt magnifik. Det känns som att tiden stannar för en liten stund. Salen fylls med elektricitet, men lika fort som det allvarliga kommit på tal så skämtar han bort det igen och kommer in på det som publiken är där för att se - underhållning. 


 …och underhålla, det kan han. Det är ingen snack om saken. Men när man går därifrån skakar man inte bara av sig showen, utan den sitter kvar där som någon slags klängande ryggsäck fylld med förståelse och tankar. Vem är egentligen galen?, och varför är psykisk ohälsa fortfarande ett tabu i Sverige? 

 


Ute i ingenstans

 
En sak med att praktisera på Borås tidning är att jobben är så otrotligt varierande. Ena dagen är jag på melodifestivalen i en annan stad och andra dagen är jag ute på landsbygden någonstans. 
 
 
Idag gjorde jag ett jobb om en by som heter Håhult där det enbart bor 9 invånare. Jag behöver inte åka långt för att vara mitt i ingenstans, här har jag åkt kanske en kvart ifrån city och jag är verkligen på landsbygden. Jag tycker det är ganska fantastiskt att få se människor som lever så olika.